AKADEMIA KULINARNA W KRAKOWE
TEMATYKA ZAJĘĆ
Wiedza teoretyczna i praktyczna od największych ekspertów.
Unikalna tematyka każdego zjazdu – zobacz, jaki program dla Ciebie przygotowaliśmy.
19-20.01.2023
Historia i kultura jedzenia
Żywienie, kuchnia i wyobrażenia o jedzeniu jako ważna część naszej tożsamości, a przy tym coś zmiennego, zakorzenionego w przeszłości oraz wielu różnych tradycjach. Wprowadzenie do historii kulinarnej, warsztaty z wyszukiwania i analizy tekstów kulinarnych, pokaz kuchni inspirowanej wzorami historycznymi.
Prowadzący i miejsce:
prof. Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki, szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
19-20.01.2023
Laboratorium smaku
Analiza sensoryczna to nie tylko sztuka degustacji, to nauka, która pozwala nam dokładnie zrozumieć i ocenić jakość żywności. Nauczysz się podstaw organizacji badań sensorycznych, dowiesz się, jak badać wrażliwość sensoryczną, jak konstruować zespół oceniający, tworzyć karty oceny, oraz jak dokładnie oceniać gotowy produkt. To nie tylko teoria, to praktyka, która pozwoli Ci stać się ekspertem w analizie sensorycznej.
Prowadzący i miejsce:
—
19-20.01.2023
Znaczenie i trendy w jedzeniu
Poznaj kulinarne historie, naukowe odkrycia i najnowsze trendy, które kształtują świat żywności. Dowiedz się, jak jedzenie wpływa na nasze zdrowie, kulturę i środowisko. Prześledź ewolucję diety człowieka i zrozum, jakie czynniki kierują naszymi wyborami żywieniowymi. Skonfrontuj tradycję z nowoczesnością, poznając najważniejsze trendy kulinarne, które zdobywają serca smakoszy na całym świecie.
Prowadzący i miejsce:
—
19-20.01.2023
Fermenty
Podczas zajęć praktycznych i teoretycznych odkryjesz różne aspekty roli mikroorganizmów w procesie fermentacji. Porównasz różne typy kiszonek, zrozumiesz różnice między różnymi rodzajami fermentacji, i dowiesz się, jak wykorzystać mikroorganizmy do stworzenia nie tylko smacznych, ale i zdrowych potraw. Laboratoryjne zajęcia pokażą Ci niezwykłą różnorodność mikroorganizmów, które bytują w kuchni i poza nią. Odkryjesz, jak mikroorganizmy wpływają na procesy kulinarne, a także zdobędziesz wiedzę, którą możesz wykorzystać w codziennym życiu.
Prowadzący i miejsce:
—
19-20.01.2023
Neurogastronomia i Dietetytyka
Neurogastronomia, czyli poznanie roli zmysłów związanych z jedzeniem. Jak mózg tworzy smak i zapach? Czy słuch ma znaczenie podczas jedzenia? Jak łączy się rola zmysłów podczas jedzenia – np. czy barwa żywności ma wpływ na odczuwanie zapachu? Co jeść, żeby być dobrze odżywionym? Obalenie mitów dotyczących różnych diet – nie każda dieta jest dobra dla naszego organizmu i zdrowa. Komponowanie swojego talerza zdrowego żywienia.
Prowadzący i miejsce:
—
19-20.01.2023
Sery i Wędliny
Nasi naukowcy przeprowadzą Cię przez fascynujący proces produkcji serów i wędlin od podstaw. Poznasz wszystkie rodzaje serów, od Roqueforda do Oscypka, od klasycznych gatunków po unikalne smaki z całego świata. Nie tylko będziesz świadkiem, ale także uczestnikiem produkcji – samodzielnie stworzysz swój ser i wędliny pod okiem ekspertów. Na tym zeździe nie tylko dowiesz się, jak zrobić ser i wędliny, ale także odkryjesz tajemnice sztuki serowarskiej.
Prowadzący i miejsce:
—
19-20.01.2023
Dzika kuchnia i Słowianie
Rośliny zapomniane w polskiej kuchni, dzikie rośliny jadalne. Prowadzący: prof. Łukasz Łuczaj. Kuchnia Słowian w teorii i w praktyce. Archeologia eksperymentalna w służbie sztuki kulinarnej – zajęcia na podstawie książki Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków.
Prowadzący i miejsce:
Paweł Lis
19-20.01.2023
Wino
Wino – rodzaje, szczepy, podawanie, przechowywanie i temperatura wina, degustacja i omawianie wina, łączenie elementów kulinarnych z winem, historia kultury wina. Prowadzący: Monika Bielka-Vescovi. „Kuchnia od kuchni” – Od ryja do ogona… (warsztaty gotowania). Nowoczesna polska kuchnia i bogactwo tradycyjnych, lokalnych składników.
Prowadzący i miejsce:
—
19-20.01.2023
Żywioły
W trakcie tego kursu zgłębisz pięć głównych żywiołów połączonych z produkcją jedzenia: ziemia, ogień, woda i powietrze. Odkrywa je będziesz na wyjątkowym zjeździe zorganizowanym w Krynicy-Zdrój. Akademia uzyskuje dostęp do ponad 22 tyś ha lasów niektniętych ręką ludzką.
Prowadzący i miejsce:
—
19-20.01.2023
Piwo
Piwo – rodzaje, procesy produkcji, piwa historyczne, łączenie elementów kulinarnych z piwem. Prowadzący: dr Sławomir Dryja, dr inż. Jaromir Fiala wraz z zespołem VÚPaS w Pradze.
Prowadzący i miejsce:
—
19-20.01.2023
Influencing i marketing
Naucz się rozbudzając zainteresowanie Twoją pasją i wiedzą kulinarną, by przyciągnąć jeszcze większe grono sympatyków. Przekonasz się, jak budować zainteresowanie wśród swojej publiczności, inspirując ją do odkrywania nowych smaków i kulinarnych eksperymentów. W końcu, nauczysz się skutecznych technik marketingowych, które przekształcą zaangażowanie w konkretne działania, zwiększając tym samym swoją widoczność i wpływ w świecie kulinarnej influencji.
Prowadzący i miejsce:
—
19-20.01.2023
Biznes & gastronomia
W trakcie tego zjazdu dowiesz się, jak dokładnie zarządzać kosztami w branży gastronomicznej, wybierając odpowiedni foodcost. Poznasz strategie, które pozwolą Ci na efektywne zarządzanie zasobami i maksymalizację zysków. Nasi wykładowcy pokażą Ci, jak uruchomić i prowadzić biznes gastronomiczny z zyskiem. Odkryjesz, jakie kroki podejmować, aby stworzyć dochodowy lokal, przyciągnąć klientów i zbudować trwałą markę w branży gastronomicznej. Zdobędziesz niezbędne narzędzia, które pozwolą Ci przekształcić swoje pasje kulinarne w rentowny biznes.
Prowadzący i miejsce:
—
Ostatnie 7 miejsc
Nie przegap okazji w tej edycji Akademii Kulinarnej.
O przyjęciu, decyduje kolejność zgłoszeń.