O KURSIE
Akademia Kulinarna w Krakowie
Jesteśmy pierwszą i jedyną jednostką w Polsce kształcącą pasjonatów żywności i gastronomii we współpracy z najlepszymi specjalistami z kraju i z zagranicy.
Format
Piętnaście spotkań AKADEMII KULINARNEJ W KRAKOWIE działającej przy Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie odbędzie się w wybrane weekendy od listopada 2019 roku do czerwca 2020 roku.
Dla Kogo
Propozycja AKADEMII KULINARNEJ skierowana jest zarówno do osób związanych z branżą kulinarną, jak i do pasjonatów jedzenia i tradycji kulinarnej oraz tych, którzy wiążą swoją przyszłość z szeroko pojętą praktyką kulinarną, również w perspektywie ekologii i ruchu slow food.
Wiedza
AKADEMIA KULINARNA to zajęcia teoretyczne, obejmujące historię, kulturę, dziedzictwo żywieniowe i sztukę kulinarną wraz z omówieniem zagadnień szczegółowych oraz zajęcia praktyczne połączone z ćwiczeniami/praktykami na miejscu i w terenie oraz wyjazdami studyjnymi. A wszystko ze szczególnym uwzględnieniem dziedzictwa kuchni polskiej i lokalnej, a także tradycyjnych i zrównoważonych metod wytwarzania żywności.
Idea
Akademia Kulinarna w Krakowie to połączenie wiedzy i doświadczenia. Wiedzy, która pozwoli Ci odkryć bogactwo tradycji i kultury jedzenia.
teoria
Wiedza to wolność decyzji
- Wiedza na temat tradycji i sztuki kulinarnej oraz bezpośredni kontakt z najwybitniejszymi znawcami oraz praktykami szeroko pojętej kultury kulinarnej.
- Wiedzę przekażą cenieni polscy i zagraniczni wykładowcy akademiccy, osobistości świata kuchni, certyfikowani specjaliści.
- Teoria zawsze poparta konkretnymi przykładami umożliwiającymi doświadczenie dawnych i aktualnych smaków i zapachów, metod wytwarzania żywności wczoraj i dziś.
PRAKTYKA
Doświadcz, dotknij, poczuj smak
- Zajęcia praktyczne na miejscu i w terenie, w tym wyjazdy studyjne, prace laboratoryjne, warsztaty i degustacje, umożliwiające kontekstualizację wiedzy teoretycznej oraz nabycie umiejętności praktycznych. Wszystko po to, aby głębiej zrozumieć sztukę kulinarną z całym bogactwem jej tradycji.
- ćwiczenia, praktyki i wyjazdy studyjne umożliwią poznanie „od kuchni” tajników sztuki kulinarnej opartej na rodzimej tradycji oraz procesów zrównoważonego i tradycyjnego wytwarzania żywności. Doświadczenie zajęć praktycznych „z pierwszej ręki” – u szefów kuchni, producentów żywności, społeczności gastronomicznych i twórców współczesnych projektów kulinarnych – nie tylko dostarczy nowych umiejętności, ale także rozwinie krytyczne i całościowe spojrzenie na system żywienia i praktyki funkcjonujące w gastronomii
- możliwość odkrywania zrównoważonej sztuki kulinarnej, uwzględniającej historię i tradycję kulinarną regionu, kraju, społeczności oraz poszanowanie środowiska naturalnego
- przygotowanie do wdrażania w szeroko rozumianej branży kulinarnej trendów zorientowanych lokalnie i ekologicznie
- wreszcie odkrywanie, że można skutecznie łączyć wiedzę i kreatywność
Wiedza
Doświadczenia jedzenia jako doznania zmysłowego, intelektualnego, estetycznego, twórczego. W poszanowaniu tradycji, lokalności i ekologii.
Przeciwstaw się wraz z nami wszechobecnemu konsumpcjonizmowi, stając się świadomym i wolnym w swoich wyborach twórcą/odbiorcą sztuki kulinarnej.
Akademia Kulinarna w Krakowie – poza szeroką wiedzą przekazaną przez znakomitych wykładowców i praktyków – wyposaży Cię w umiejętności, dzięki którym w pełni rozwiniesz swoją kulinarną pasję.
Dlaczego Akademia?
Akademia Kulinarna w Krakowie to wreszcie przestrzeń wymiany doświadczeń i nawiązywania nowych relacji dzięki wspólnie dzielonej pasji.
Miejsce oderwania od codziennej rutyny i zanurzenia w innym, pełnym smaków i zapachów świecie.
Zostań członkiem tworzonej przez nas kulinarnej społeczności. Otwórz się na nowe doświadczenia: dotykaj, kosztuj, degustuj, smakuj, chłoń wiedzę… rozmiłuj się w sztuce kulinarnej.
Miejsce
Na Kanoniczej – najstarszej ulicy w Polsce oraz na Balickiej w profesjonalnych pracowniach kulinarnych W wielu miejscach, w Krakowie i poza nim, gdzie rozsmakujesz się w prawdziwym jedzeniu. Zabiorą Cię do nich najlepsi wykładowcy i współpracownicy Akademii Kulinarnej w Krakowie.
Ostatnie 7 miejsc
Nie przegap okazji w tej edycji Akademii Kulinarnej.
O przyjęciu, decyduje kolejność zgłoszeń.